Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

In het ateliergebouw worden de meest kostbare kunstwerken uit de nationale collectie gerestaureerd en geconserveerd. De bestaande klimaatinstallatie was aan renovatie toe, waarbij men de bestaande condensor wilde vervangen door een droge vloeistofkoeler. De ruimte was echter beperkt en de dakconstructie was van dien aard dat het binnenbrengen van een grote vloeistofkoeler een forse kostenpost zou betekenen. Recupair ontwierp een droge vloeistofkoeler met compacte EC plug fans en een batterij met koperen lamellen om de warmteoverdracht per vierkante meter te vergroten. Tevens bedacht Recupair een oplossing die in vier delen kan worden binnengebracht, waardoor gebruik gemaakt kon worden van de ruimte tussen de stalen dakbalken. Op deze manier hoefde de dakconstructie niet te worden verwijderd: Elk deel paste precies door de beschikbare dak opening.
Projectinformatie

Over het Ateliergebouw van het Rijksmuseum

Het Ateliergebouw aan het Museumplein in Amsterdam is een centrum voor restauratie en conservering, wetenschap, onderzoek en onderwijs. In het Ateliergebouw bundelen het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hun kennis en ervaring op het gebied van restauratie en conservering van kunstwerken.

De tripartiete partners – de UvA-afdeling Behoud en Restauratie Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de RCE – zijn belangrijke partners in het nieuw opgerichte Nederlands Instituut voor Behoud, Kunst en Wetenschap (NICAS). Het instituut wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de vijfde partner is de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Het instituut stimuleert innovatief interdisciplinair onderzoek dat conservering, wetenschap en kunstgeschiedenis verenigt. Onder de kennisgebieden vallen onder meer de materiaaldynamiek, diagnostiek, conserveringsbehandeling en een nieuw soort kunstgeschiedenis. Hoofdthema’s zijn de oorsprong van het kunstwerk en het leven van het kunstwerk door de tijd heen.