Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

Golar LNG wilde een 125.000-m3 vloeibaar aardgastanker laten ombouwen tot de FLNG Gimi bij Keppel in Singapore. Recupair werd gevraagd om twee ruimtekoelers te leveren voor de machinekamer en de equipment room, die met zeewater van 32˚C worden gekoeld. Gekozen is voor pijpen van Cu/Ni 90/10 vanwege de goede warmteoverdracht van het materiaal dat tegen zeewater bestand is. De lamellen zijn gemaakt van koper. De koelers – inclusief de ventilatoren – moesten worden afgenomen door DNV-GL.
Projectinformatie

Over de Gimi FLNG

De Keppel Shipyard in Singapore, een dochteronderneming van Keppel Offshore & Marine, is voor Golar LNG een 125.000 m3 LNG-tanker met een Moss-type ladinginsluitingssysteem aan het ombouwen tot de FLNG Gimi. Het projectbudget beloopt US$ 700 miljoen. Gimi zal het BP Tortue-project voor West-Afrika vanaf 2023 ondersteunen.

Het in de VS gevestigde Black & Veatch zal met Keppel Shipyard samenwerken aan het Gimi FLNG-project. Bij de ingebruikname zal Gimi near shore worden gevestigd op de zeegrens van Mauritanië en Senegal en zal naar verwachting in 2023 met de productie beginnen als onderdeel van de eerste fase van het Greater Tortue Ahmeyim-project. Gimi is ontworpen om ongeveer 2,5 mta LNG te produceren onder een 20-jarig contract voor BP.

Over het Greater Tortue / Ahmeyim LNG-project

Het Greater Tortue / Ahmeyim LNG-project vertegenwoordigt het diepste offshore project van Afrika tot nu toe, en het ontwikkelingsplan omvat enkele van de nieuwste digitale producten en technologieën van de industrie.

Gebaseerd op gasproductie in wateren tot 2 km diepte op de zeegrens van Mauritanië en Senegal, wordt het project gezamenlijk ontwikkeld door BP, Kosmos Energy, Société des Pétroles du Sénégal (Petrosen) en Société Mauritanienne des Hydrocarbures (SMHPM), met BP als operator.

Het project zal gas produceren uit een ultradiep water onderzeesysteem en een mid-water FPSO-schip, dat het gas zal verwerken en zwaardere koolwaterstofcomponenten zal verwijderen. Het gas wordt vervolgens overgebracht naar een drijvend vloeibaar aardgas (FLNG)-faciliteit op een near shore-hub aan de zeegrens van Mauritanië en Senegal. De FLNG-faciliteit is ontworpen om gemiddeld circa 2,5 miljoen ton LNG per jaar te leveren, waarbij de totale gasvoorraad in het veld wordt geschat op ongeveer 15 tcf.

De initiële onderzeese infrastructuur van Tortue / Ahmeyim zal worden ontworpen om de eerste vier putten via productiepijpleidingen te verbinden met een FPSO. Van daaruit worden vloeistoffen afgevoerd en wordt het gas via een pijpleiding naar de FLNG hub terminal getransporteerd waar het gas vloeibaar wordt gemaakt.

Het Tortue-veld ligt 120 km uit de kust in een waterdiepte van 2.850 m. Het onderzeese systeem zal in eerste instantie vier putten bevatten, geclusterd in één boorcentrum, terwijl het productiesysteem 70 km zal worden gekoppeld aan een gespreid afgemeerde FPSO aan de plankrand op 100-120 m waterdiepte.

Na de voorbehandeling wordt het gas 35 km geëxporteerd naar een near shore hub en terminalfaciliteit voor liquefactie en lossen op LNG-tankers.

De ontwikkeling is in het C-8-blok voor de kust van Mauritanië en het Saint-Louis Profond-blok voor de kust van Senegal.

Het project Greater Tortue / Ahmeyim zal volgens de planning in fasen worden ontwikkeld en zal tot 10 miljoen ton LNG per jaar produceren. BP en zijn partners hebben de definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen voor fase 1 van het project en deze eerste fase zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 van start gaan.

Het project, het eerste grote gasproject dat de FID in het bekken bereikt, is bedoeld om LNG te leveren voor wereldwijde export en om gas beschikbaar te maken voor huishoudelijk gebruik in zowel Mauritanië als Senegal.