Faco is gespecialiseerde fabrikant van klant specifieke warmtewisselaars

Faco, gevestigd in Varallo Pombia in het noorden van Italië (60 km van Milaan), is een Italiaanse fabrikant van warmtewisselaars en is daarbij gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van klant specifieke warmtewisselaars en luchtgekoelde vloeistofkoelers volgens door haar klanten opgegeven specificaties en afmetingen. De fabriek met een oppervlak van 12.000 m² en ongeveer 180 medewerkers herbergt – naast de productie – tevens de onderzoeks- en ontwerpfaciliteiten.

Veel van de producten van Faco zijn AHRI gecertificeerd (Air-Conditioning, Heating and Refrigeration Institute, een Amerikaanse certificerende instantie).

Faco profielbrochure

FACO Varallo Pombia
Bekijk de website van Faco

De selectie van de producten van Faco wordt uitgevoerd met eigen software, intern ontwikkeld en gevalideerd met behulp van tests die zijn uitgevoerd in het eigen laboratorium van Faco. De selectie voldoet aan de ASHRAE eisen.
De prestaties van de producten zijn gecertificeerd door AHRI, in het kader van AHRI Standard 410.

Drukvaten worden ontworpen volgens ASME VIII Div.1 (ontwerp volgens andere voorschriften op aanvraag beschikbaar) of met 3D-modellering en Eindige Elementen Methode (FEA).

Voor het beoordelen van de bestendigheid tegen schokken en trillingen kan een FEA sterkte analyse worden gemaakt.

Met behulp van CFD berekeningen kan de luchtstroomverdeling over de warmtewisselaars op de opstelplaats worden beoordeeld.

OntwerpTrillingen en geluidsoverlast kunnen worden voorspeld met berekeningen, fabriek tests en tests op locatie, met meetapparatuur gekoppeld aan analyse software.

De beoordeling van het ontwerp vindt plaats volgens de Europese richtlijnen Drukapparatuur (richtlijn 2014/68/EU), Machinerichtlijn (2006/42/CE), Laagspanningsrichtlijn (LVD, 2006/95/CE) en Elektromagnetische compatibiliteit (EMC 2004/108/CE).

Ontwerp en fabricage volgens de ATEX-voorschriften is op aanvraag beschikbaar.

Faco werkt met een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO 9001: 2015.

Faco biedt een ruime keuze aan materialen, pijppatronen en accessoires om aan nagenoeg elke vraagstelling te kunnen voldoen. Voor vrijwel alle media kan een passende warmtewisselaar worden ontworpen: water, glycol, stoom, ammoniak, synthetische koudemiddelen, koolwaterstoffen, technische gassen, etc.

WarmtewisselaarHet gevinde gedeelte van de warmtewisselaar bestaat uit mechanisch geëxpandeerde pijpen in geperforeerde lamellen. De lamellen zijn gegolfd voor een betere warmteoverdracht. De kraag rondom het gat in de lamel zorgt voor een perfecte verbinding met de pijp onder alle condities. De verzamelaars, aansluitingen en omkasting kunnen in vele uitvoeringen worden geleverd.

Dergelijke warmtewisselaars worden toegepast indien inwendige inspectie en/of mechanische reiniging wordt gewenst en kunnen als volgt worden geleverd:

  • met aan één of aan beide zijden geheel afneembare waterkasten, waardoor alle aanwezige pijpen gelijktijdig bereikbaar zijn.
  • voorzien van ronde verzamelaars en pijpen, verbonden door pluggen, waardoor inspectie/reiniging per pijp kan plaatsvinden.

Deze uitvoering is bijzonder geschikt wanneer vloeistoffen worden toegepast met vervuilende elementen zoals modder, onkruid, micro-organismen, kalk e.d.

Als het absoluut noodzakelijk is te voorkomen dat lucht of gas, dat langs de lamellen stroomt, in contact komen met de vloeistof die door de pijpen stroomt in geval van lekkage van een pijp (bijvoorbeeld bij het koelen van elektromotoren en/of machines), is de uitvoering met dubbelwandige pijp een oplossing die verhoogde zekerheid biedt.

Elke pijp in de warmtewisselaar bestaat uit 2 coaxiale pijpen, waartussen kleine kanaaltjes zitten die ervoor zorgen dat eventueel lekkende vloeistof uit de binnenste pijp, naar ruimtes stroomt aan de buitenzijden van het lamellenpakket dichtbij de eindplaten. Hier blijft de vloeistof opgesloten en kan worden gedetecteerd om te voorkomen dat andere apparaten worden beschadigd.

Het ThermoGuard systeem is het enige passieve beschermingssysteem dat zonder elektrische voorzieningen warmtewisselaars tegen vorstinvloeden beschermt en ook werkzaam is als andere componenten het laten afweten. Het systeem is leverbaar op nieuwe gevinde warmtewisselaars en tevens inzetbaar als wijziging van bestaande –andere- gevinde warmtewisselaars. Het ThermoGuard systeem is ook zeer geschikt om toegepast te worden in koude-opslag systemen (warmte-terugwin systemen).

ThermoGuard

De dry coolers van Faco worden allemaal gebouwd volgens de specificaties van de klant, inclusief alle speciale eisen en toebehoren, eventueel met speciale ventilatoren (HT of ATEX).

Radiateurs

Faco bouwt voor Recupair tevens dry coolers voor generatorsets in diverse uitvoeringen, desgewenst circuits voor AC en JW gecombineerd in één koelbatterij.

Daarbij kunt u denken aan koeling bij de volgende toepassingen:

  • verbrandingsmotoren (gas, biogas, diesel, HFO, etc.),
  • warmte-kracht koppeling/ ORC / vuilverbranding
  • hoogspanning gelijkstroom
  • turbinelucht inlaatkoeling
  • geothermie
  • zonnewarmtecentrales

In het bijzonder bij afwijkende bedrijfsomstandigheden (hoge omgevingstemperatuur, grote hoogte, agressieve stoffen in de lucht, etc.) kan het verstandig zijn geen gebruik te maken van de radiateur die standaard bij de motor wordt aangeboden, maar van een maatwerk dry cooler. In deze gevallen dient een berekening te worden gemaakt gebaseerd op de feitelijke omgevingscondities. De mensen van Recupair gebruiken graag hun ervaring bij het maken van deze berekeningen voor u.

Alle dry coolers kunnen worden uitgevoerd geschikt voor toepassing in explosiegevaarlijke omgeving volgens ATEX-richtlijn 2014/34/EU voor zone 1 en 2 en kunnen worden ontworpen volgens de voorschriften van ASME Boiler and Pressure Vessel Code VIII Div. 1 en desgewenst worden gecertificeerd met de ASME U-designator (U-stamp).

Koeler voor energieopwekking

Dry cooler droge vloeistofkoeler

De kanaalverwarmer is opgebouwd uit een rechthoekig sendzimirplaatstalen omkasting voorzien van een kanaalaansluitraam. De pijpen van het primaire systeem steken door de voor- en achterplaat van het kanaalstuk. De tolerantie van de gaten ten opzichte van de pijpdiameter is dusdanig klein dat de pijp nog uit kan zetten maar de afdichting maximaal is. Recupair kan kanaalverwarmers leveren met grotere verscheidenheid aan materiaalspecificaties. Ons eigen rekenprogramma biedt ons de mogelijkheid de kanaalverwarmer te selecteren volgens diverse berekeningsmethodes, zoals het tegenstroom-, meestroom- of kruisstroomprincipe.

Kanaalverwarmer

Downloads

Download hier één van de brochures: FACO ThermoGuard

Droge vloeistofkoelers en condensors

Lamellenblokken

Energieopwekking en -terugwinning