Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen moet - evenals andere utiliteitsgebouwen - binnenkort voldoen aan strengere regels omtrent het energielabel. Daartoe is een nieuwe energiecentrale gebouwd met warmtepompen. Dit betekent dat het verwarmingssysteem overschakelt op lage temperatuur verwarming, waarvoor de verwarmers moesten worden vervangen. Recupair selecteerde nieuwe verwarmers die het benodigde vermogen bij de lagere watertemperatuur kunnen leveren. Door het maatwerk van Recupair passen deze verwarmers in de bestaande luchtbehandelingskasten.
Projectinformatie

Over het Koninklijk Instituut voor de Tropen

In februari 2023 zijn op het KIT-terrein putten geboord voor een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO). Met behulp van deze WKO en warmtepompen, gaat het tropeninstituut het historische gebouw, het grootste rijksmonument van Amsterdam, nog dit jaar gasvrij verwarmen en koelen!

Op dinsdag 14 februari 2023 gaven KIT CEO Henri van Eeghen, KIT CFO Louis van den Berghe, Stadsdeelbestuurder Rick Vermin en Suze van Gehem van De Groene Grachten het startsein voor de aanleg van een ondergrondse warmte-koude opslag op het KIT-terrein.

Duurzaam hotel en monument

De aanleg van de WKO is een cruciale stap in de verduurzaming van het monumentale gebouw, waaraan het KIT al jaren werkt met duurzaamheidsexperts van De Groene Grachten, een bedrijf dat in het KIT gevestigd is. Ook het KIT Hotel, dat momenteel wordt gerenoveerd, zal gebruik maken van de installatie.

“Het is een forse investering, ook in tijd: we zijn feitelijk al zeven jaar bezig met de duurzaamheidsexperts van De Groene Grachten om stap voor stap onze gebouwen voor te bereiden op een gasvrije toekomst” zegt Louis van den Berghe. “De vervanging van de gasgestookte verwarmingsketels door warmtepompen en warmte-koude opslag onder de grond, is een van de laatste stappen die gezet moet worden voordat wij de gaskraan geheel dicht kunnen draaien”.

Stadsdeelbestuurder Rick Vermin: “Het is een geweldig voorbeeld voor de stad dat het KIT als rijksmonument en met zo’n groot gebouw van het gas af kan. De organisatie neemt hierin een voorloperspositie, en laat zien dat je als Amsterdam, stad vol monumenten, heel goed kan verduurzamen”.

“Het formuleren van een duurzame ambitie is stap één. Maar het ook écht doen, en in dit tempo, dat getuigt van lef. Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten.

Gasvrij erfgoed

De vervanging van KIT’s gasketels door warmtepompen en ondergrondse warmte-koude opslag wordt uitgevoerd door Linthorst Techniek. Het bedrijf heeft de nodige ervaring met de oplevering van gasvrije verwarming en koeling in bestaande gebouwen, ook in de erfgoed sector, maar dit is wel het grootste rijksmonument dat door het bedrijf is aangepakt.

“Door de inzet van onze hoge temperatuur warmtepompen hoeven we weinig te veranderen aan de binneninstallaties”, zegt Arend Jan Kamphuis, Engineer bij Linthorst. “Het zorgt ervoor dat de impact in een monumentaal pand minimaal is. In zo’n prachtig gebouw als het KIT, wil je natuurlijk zorgen voor het behoud van alle originele elementen.”