Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

De nieuwe cleanroom bij Thermo Fischer Scientific moest met een nieuw, milieuvriendelijk koudemiddel worden gekoeld. R1234ze is een licht brandbaar koudemiddel en wordt gebruikt in commerciële en industriële koelsystemen. In concreto betekent dit dat als zo’n koudemiddel gemengd raakt met lucht, onder druk staat en contact heeft met een ontstekingsbron, ontbranding mogelijk is. Er is dan wel een ‘perfect storm’ aan omstandigheden nodig. Bij 1234ze bijvoorbeeld een temperatuur boven 28°C, een concentratie tussen 5,7 en 11,3% plus een sterke ontstekingsbron. Om die reden moest de geleverde condensor aan de ATEX-richtlijnen voldoen.
Projectinformatie

Over Thermo Fischer Scientific

Thermo Fisher maakt in Eindhoven elektronenmicroscopen. Door de uitbreiding wordt de cleanroom waar deze microscopen gemaakt worden 1100 vierkante meter groter, ongeveer 20 procent van de huidige capaciteit.

Heijmans uit Rosmalen was verantwoordelijk voor de nieuwbouw die bij de gebouwen van Thermo Fisher langs Achtseweg Noord in Eindhoven zijn verrezn. Locatiedirecteur Maurits Smits heeft het in een persbericht over een ‘opwindende groei’ die de Eindhovense locatie van het Amerikaanse bedrijf doormaakt. Op dit moment werken er ruim 1100 mensen in Eindhoven voor Thermo Fisher, dat allerlei benodigdheden voor laboratoria levert.

Thermo Fisher heeft ook testen ontwikkeld om het coronavirus mee op te sporen. Dat virus werd bovendien zichtbaar gemaakt dankzij de elektronenmicroscopen uit Eindhoven.