Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

In de barre weersomstandigheden in Siberië boven de poolcirkel met buitentemperaturen tot -50˚C is het belangrijk de juiste materialen te kiezen: gewoon staal wordt bros. Daarnaast moest voor dit project aan de regelgeving van meerdere instanties worden voldaan:
  • Projecteisen van Total
  • Specificaties van Technip
  • Voorschriften EU (CE-markering volgens PED Categorie IV, module G)
  • Voorschriften GOS (EAC-conformiteitscertificaat volgens TR CU 032/2013)
Deze combinatie van eisen leidde tot een project kwaliteitsplan met een uitgebreid programma aan tests en niet destructief onderzoek (NDE), inclusief röntgenonderzoek van de uitgevoerde lassen. De resultaten zijn voor elke warmtewisselaar verzameld in een constructie dossier (doorgaans meer dan 100 pagina’s). In totaal zijn zo 156 warmtewisselaars geproduceerd, geheel vervaardigd uit RVS 316L.
Projectinformatie

Over Yamal LNG

Het Yamal LNG-project is door een joint venture (JV) tussen TechnipFMC (50%), JGC Corporation (25%) en Chiyoda Corporation (25%) gebouwd. Het project is eigendom van Novatek (50,1%), Total (20%), CNP (20%) en China Silk Road Foundation (9,9%). Het project is een geïntegreerd complex voor de productie en het vloeibaar maken van aardgas en bestaat uit drie lijnen van elk 5,5 mpta (miljoen ton per jaar). Het project bevindt zich in de buurt van de haven van Sabetta in Rusland. Het project ontvangt aardgas dat wordt geproduceerd in het Zuid Tambey-veld, gelegen in het noordoosten van het schiereiland Yamal dat een onderdeel is van de Jamal-Nenetsische autonome okroeg. 

Het is de eerste installatie van dit type die op deze breedtegraad boven de poolcirkel, waar extreem ruw weer kan voorkomen, wordt gevestigd. In de winter kunnen windvlagen 144 km/u bereiken en kan de temperatuur dalen tot -50°C, met een jaargemiddelde van -10,5°C. Er is bijna geen natuurlijk licht in de vijf wintermaanden en de zee is gedurende zeven tot negen maanden per jaar bevroren.

De LNG-installaties maken deel uit van de gastransformatieketen voor de export naar landen op grote afstand van het productiegebied. In tegenstelling tot landen dichterbij die gas via een pijpleiding ontvangen, bestaat dit proces uit het vloeibaar maken van het aardgas voor zeetransport met LNG-tankers naar verafgelegen landen. Dit project levert vloeibaar gas aan klanten in Japan, Korea en China. Vloeibaar maken is de enige manier om het volume van aardgas voor opslag en/of transport te verminderen.

Vloeibaar gas neemt ongeveer 1/600e van het volume in van aardgas in gasvormige toestand. Het proces om aardgas vloeibaar te maken vereist veel koel- en condensatiecapaciteit, die over het algemeen door luchtgekoelde vloeistofkoelers en condensors wordt geleverd, die moeten voldoen aan de regels van API 661. 

Eerdere projecten om aardgas vloeibaar te maken zijn uitgevoerd in de jaren 90 in Maleisië en Indonesië, gevolgd door projecten in Nigeria, Algerije, Qatar en Australië van 2004 tot 2014. In 2004 investeerde Rusland in een eerste grote fabriek op het eiland Sakhalin en recentelijk in Yamal. Sinds drie jaar timmeren de Verenigde Staten echter aan de weg om de grootste aardgasleverancier te worden. 

De grote uitdaging voor het Yamal LNG-project is de temperatuur van de locatie. Bij het ontwerp van het project moest niet alleen rekening worden gehouden met deze extreme omstandigheden, maar ook de manier waarop de fabriek moest worden gebouwd, vormde een uitdaging. 

Het projectteam besloot om de hele fabriek buiten Rusland in modules te bouwen om sneller en onder betere omstandigheden te kunnen werken, ver weg van het koude weer, met behulp van bestaande infrastructuur die niet beschikbaar is in de regio Sabetta. Het project bestaat uit drie fasen die achtereenvolgens zijn opgeleverd. Al deze grote modules zijn naar hun uiteindelijke locatie op het Yamal-schiereiland getransporteerd voor installatie. De eerste productielijn is in 2017 in gebruik genomen en de productie van vloeibaar aardgas is in 2018 van start gegaan.