Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

Micro Turbine Technology heeft een klein WKK-aggregaat (15,6 kW thermisch) ontwikkeld om verwarmingsketels voor kleine bedrijven en huishoudens te vervangen. Ze liepen echter tegen het probleem aan dat gangbare rookgaskoelers van aluminium niet bestand waren tegen de hoge temperatuur en de samenstelling van de verbrandingsgassen en daarom regelmatig lek raakten. Recupair stelde voor een rookgaskoeler met RVS 316L pijpen te maken met koperen lamellen om het geheel toch zo compact mogelijk te houden.
Projectinformatie

HET MICRO WKK-SYSTEEM VAN MTT: DE ENERTWIN

Gebaseerd op het 4 kW microturbine-ontwerp van de MTT, werd een 3,2 kW elektrisch / 15,6 kW thermisch micro-WKK-systeem ontwikkeld om verwarmingsketels voor kleine bedrijven en huishoudens te vervangen. Er wordt veel aandacht besteed aan lage kostprijs, betrouwbaarheid, geluidsreductie en onderhoudsarm.

 

Voor de eindgebruikers is het algehele rendement (goed voor de hogere waarde van elektrisch vermogen) aanzienlijk hoger dan de huidige condensatieketels. De terugverdientijd van het systeem is tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van het bedrijfsprofiel en de buitentemperaturen. Het kan de energierekening met 20 – 25% verlagen. Voor elk geïnstalleerd systeem is een CO2-besparing tot 6 ton per jaar mogelijk.

 

Voor huishoudelijk gebruik leidt een 1 kWe micro-WKK-installatie als vuistregel tot een jaarlijkse besparing op de energierekening van € 300 – € 350; voor de micro-WKK van 3 kWe MTT betekent dit een kostenreductie van ± € 1.000 per jaar. Hierdoor is een terugverdientijd tussen 2 en 6 jaar mogelijk (onafhankelijk van subsidies).

 

De besparingen voor het MKB-gebruik van het MTT micro-WKK-systeem zijn aanzienlijk hoger, omdat de jaarlijkse draaiuren normaal gesproken hoger zijn.

 

De MTT-microturbines hebben aanzienlijke kostenvoordelen ten opzichte van alternatieve WKK-oplossingen met inherente complexiteit, zoals zuigermotoren en brandstofcellen. Dit biedt economisch haalbare micro-WKK-oplossingen die niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies voor een succesvolle markttoetreding.

 

In samenwerking met verschillende Europese nutsbedrijven en installatiebedrijven hebben er van medio 2013 tot eind 2017 uitgebreide veldproeven plaatsgevonden.

 

Vanaf medio 2018 zijn commerciële EnerTwin-systemen op de Europese markt verkrijgbaar.