Menu X
Welke oplossing hebben wij gevonden

Onze rol in dit project

Sachalin-2 is een van de meest uitdagende technische hoogstandjes ooit. Het project trotseert enkele van 's werelds zwaarste omstandigheden in het verre oosten van Rusland, een gebied dat vatbaar is voor aardbevingen. In het noorden van het eiland duurt het winterseizoen tot 240 dagen en is er het grootste deel van het jaar ijs. De faciliteiten zijn ontworpen om de impact van een zware aardbeving te weerstaan. De platforms die Ruslands eerste offshore olie en gas produceren, 15 kilometer voor het eiland Sachalin, staan in water tot 50 meter diep in de stormachtige Zee van Ochotsk. Dit zijn het Piltun-Astokhskoye-A-platform (ook bekend als 'Molikpaq'), Piltun-Astokhskoye-B en Lunskoye-A-platforms. In deze regio kunnen de temperaturen in de winter dalen tot -45 graden Celsius. Poolwinden gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een gevoelstemperatuur van -70°C. Bij dergelijke temperaturen kunnen mensen alleen in korte diensten buiten werken - ondanks stalen bekleding aan de buitenzijden van de platforms die de wind breekt en enige bescherming biedt. Daarnaast moest voor dit project aan de regelgeving van meerdere instanties worden voldaan:
  • Projecteisen van Shell
  • Specificaties van Fluor, Chiyoda Corporation and Toyo Engineering Corporation
  • Voorschriften EU (CE-markering volgens PED Categorie IV, module G)
  • Voorschriften GOS (EAC-conformiteitscertificaat volgens TR CU 032/2013)
Deze combinatie van eisen leidde tot een project kwaliteitsplan met een uitgebreid programma aan tests en niet destructief onderzoek (NDE), inclusief röntgenonderzoek van de uitgevoerde lassen. De resultaten zijn voor elke warmtewisselaar verzameld in een constructie dossier (doorgaans meer dan 100 pagina’s).
Projectinformatie

Over Sachalin-2

Sachalin-2 is een van ’s werelds grootste geïntegreerde, exportgerichte olie- en gasprojecten, evenals Ruslands eerste offshore gasproject. Sachalin Energy Investment Company Ltd., de projectbeheerder, is eigendom van Gazprom, Shell, Mitsui en Mitsubishi. De projectinfrastructuur omvat drie offshore platforms, een onshore verwerkingsfaciliteit, 300 kilometer offshore pijpleidingen en 1.600 kilometer onshore pijpleidingen, een olie-exportterminal en een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG).

Het project bevindt zich op het eiland Sachalin in het oosten van Siberië en in de zee van Ochotsk.  De eerste Sachalin-2 LNG-lading arriveerde in april 2009 in de Japanse baai van Tokio.

 

 

 

 

De belangrijkste gegevens:

Zowel olie als vloeibaar aardgas

Belangen: Shell 27,5% (min één aandeel), Gazprom 50% (plus één aandeel), Mitsui 12,5%, Mitsubishi 10%
LNG-capaciteit: 11,49 miljoen ton

Velden: Piltun-Astokhskoye en Lunskoye olie- en gasvelden

 

Markten
Vrijwel al het gas uit Sachalin-2 is inmiddels op basis van langetermijncontracten verkocht aan klanten in de regio Azië-Pacific en Noord-Amerika. Er is potentieel om het project uit te breiden via het contract dat in april 2007 met Gazprom is ondertekend en dat groeimogelijkheden biedt, waaronder de aankoop van gas van derden door Sachalin Energy en de mogelijke verwerving van exploratieblokken in het gebied. Het vergroot de vooruitzichten voor Sachalin-2 om een regionale olie- en LNG-hub te worden.