Partners

Recupair is gestart in 1966 als verkoopkantoor van Contardo (opgericht in 1928 in Italië), destijds al marktleider in het vakgebied. Na overname door een Amerikaanse investeringsmaatschappij en het daaropvolgende faillissement in 1985, zijn de activiteiten van Contardo voortgezet door Lu-Ve. Toen is ook Recupair Nederland als onafhankelijke groothandel gestart, gespecialiseerd in producten voor warmteoverdracht. Daar zijn vervolgens passende en toonaangevende leveranciers bij gezocht.

Lu-Ve is een fabrikant van seriematig geproduceerde warmtewisselaars met haar hoofdkantoor in Uboldo, Italië en 11 productie locaties in Italië, Tsjechië, China, Zweden, Polen en Rusland. Zij heeft haar activiteiten sinds 1986 uitgebreid tot een onderneming met meer dan 3.000 medewerkers die een omzet realiseren van € 420 miljoen, waarvan 80% wordt geëxporteerd naar 100 landen.

Faco is een Italiaanse fabrikant van klant specifieke gevinde warmtewisselaars voor gebruik in de industrie en klimaattechniek. Sinds de oprichting in 1963, heeft Faco een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling en productie van gevinde warmtewisselaars. Bij Faco werken 180 medewerkers die een omzet realiseren van € 25 miljoen, waarvan 80% wordt geëxporteerd.

Teva is een Spaanse fabrikant van koeltorens en verdampingscondensors. Hoewel Teva in haar huidige vorm pas is opgericht in 1994, leggen de specialisten van Teva zich al sinds 1970 toe op het verbeteren van de prestaties van adiabatische producten.

Naast deze exclusieve vertegenwoordigingen beschikt Recupair over een netwerk in Europa met een grote verscheidenheid aan producenten van warmtewisselaars, ieder met hun eigen specialisme en onderscheid ten opzichte van de concurrentie.

Kantoor Recupair

Onze partners

FACO

Faco, gevestigd in Varallo Pombia in het noorden van Italië (60 km van Milaan), is een Italiaanse fabrikant van warmtewisselaars en is daarbij gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van klant specifieke warmtewisselaars en luchtgekoelde vloeistofkoelers volgens door haar klanten opgegeven specificaties en afmetingen. De fabriek met een oppervlak van 12.000 en ongeveer 180 medewerkers herbergt – naast de productie – tevens de onderzoeks- en ontwerpfaciliteiten.

Veel van de producten van Faco zijn AHRI gecertificeerd (Air-Conditioning, Heating and Refrigeration Institute, een Amerikaanse certificerende instantie).

FACO
Ontwerp
Gevinde warmtewisselaars
Met reinigbare pijpen
Met dubbelwandige pijpen
ThermoGuard
Droge vloeistofkoelers
Kanaalverwarmers

Ontwerp

Ontwerp

De selectie van de producten van Faco wordt uitgevoerd met eigen software, intern ontwikkeld en gevalideerd met behulp van tests die zijn uitgevoerd in het eigen laboratorium van Faco. De selectie voldoet aan de ASHRAE eisen.
De prestaties van de producten zijn gecertificeerd door AHRI, in het kader van AHRI Standard 410.

Drukvaten worden ontworpen volgens ASME VIII Div.1 (ontwerp volgens andere voorschriften op aanvraag beschikbaar) of met 3D-modellering en Eindige Elementen Methode (FEA).

Voor het beoordelen van de bestendigheid tegen schokken en trillingen kan een FEA sterkte analyse worden gemaakt.

Met behulp van CFD berekeningen kan de luchtstroomverdeling over de warmtewisselaars op de opstelplaats worden beoordeeld.

Trillingen en geluidsoverlast kunnen worden voorspeld met berekeningen, fabriek tests en tests op locatie, met meetapparatuur gekoppeld aan analyse software.

De beoordeling van het ontwerp vindt plaats volgens de Europese richtlijnen Drukapparatuur (richtlijn 2014/68/EU), Machinerichtlijn (2006/42/CE), Laagspanningsrichtlijn (LVD, 2006/95/CE) en Elektromagnetische compatibiliteit (EMC 2004/108/CE).

Ontwerp en fabricage volgens de ATEX-voorschriften is op aanvraag beschikbaar.

Faco werkt met een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO 9001: 2015.

Gevinde warmtewisselaars

Koeler

Faco biedt een ruime keuze aan materialen, pijppatronen en accessoires om aan nagenoeg elke vraagstelling te kunnen voldoen. Voor vrijwel alle media kan een passende warmtewisselaar worden ontworpen: water, glycol, stoom, ammoniak, synthetische koudemiddelen, koolwaterstoffen, technische gassen, etc.

Het gevinde gedeelte van de warmtewisselaar bestaat uit mechanisch geëxpandeerde pijpen in geperforeerde lamellen. De lamellen zijn gegolfd voor een betere warmteoverdracht. De kraag rondom het gat in de lamel zorgt voor een perfecte verbinding met de pijp onder alle condities. De verzamelaars, aansluitingen en omkasting kunnen in vele uitvoeringen worden geleverd.

Met reinigbare pijpen

Dergelijke warmtewisselaars worden toegepast indien inwendige inspectie en/of mechanische reiniging wordt gewenst en kunnen als volgt worden geleverd:

 • met aan één of aan beide zijden geheel afneembare waterkasten, waardoor alle aanwezige pijpen gelijktijdig bereikbaar zijn.
 • voorzien van ronde verzamelaars en pijpen, verbonden door pluggen, waardoor inspectie/reiniging per pijp kan plaatsvinden.

Deze uitvoering is bijzonder geschikt wanneer vloeistoffen worden toegepast met vervuilende elementen zoals modder, onkruid, micro-organismen, kalk e.d.

Koeler

Met dubbelwandige pijpen

Als het absoluut noodzakelijk is te voorkomen dat lucht of gas, dat langs de lamellen stroomt, in contact komen met de vloeistof die door de pijpen stroomt in geval van lekkage van een pijp (bijvoorbeeld bij het koelen van elektromotoren en/of machines), is de uitvoering met dubbelwandige pijp een oplossing die verhoogde zekerheid biedt.

Elke pijp in de warmtewisselaar bestaat uit 2 coaxiale pijpen, waartussen kleine kanaaltjes zitten die ervoor zorgen dat eventueel lekkende vloeistof uit de binnenste pijp, naar ruimtes stroomt aan de buitenzijden van het lamellenpakket dichtbij de eindplaten. Hier blijft de vloeistof opgesloten en kan worden gedetecteerd om te voorkomen dat andere apparaten worden beschadigd.

Koeler

ThermoGuard

Het ThermoGuard systeem is het enige passieve beschermingssysteem dat zonder elektrische voorzieningen warmtewisselaars tegen vorstinvloeden beschermt en ook werkzaam is als andere componenten het laten afweten. Het systeem is leverbaar op nieuwe gevinde warmtewisselaars en tevens inzetbaar als wijziging van bestaande –andere- gevinde warmtewisselaars. Het ThermoGuard systeem is ook zeer geschikt om toegepast te worden in koude-opslag systemen (warmte-terugwin systemen).

Thermo Guard

Droge vloeistofkoelers

De dry coolers van Faco worden allemaal gebouwd volgens de specificaties van de klant, inclusief alle speciale eisen en toebehoren, eventueel met speciale ventilatoren (HT of ATEX).

Radiateurs

Faco bouwt voor Recupair tevens dry coolers voor generatorsets in diverse uitvoeringen, desgewenst circuits voor AC en JW gecombineerd in één koelbatterij.

Daarbij kunt u denken aan koeling bij de volgende toepassingen:

 • verbrandingsmotoren (gas, biogas, diesel, HFO, etc.),
 • warmte-kracht koppeling/ ORC / vuilverbranding
 • hoogspanning gelijkstroom
 • turbinelucht inlaatkoeling
 • geothermie
 • zonnewarmtecentrales

In het bijzonder bij afwijkende bedrijfsomstandigheden (hoge omgevingstemperatuur, grote hoogte, agressieve stoffen in de lucht, etc.) kan het verstandig zijn geen gebruik te maken van de radiateur die standaard bij de motor wordt aangeboden, maar van een maatwerk dry cooler. In deze gevallen dient een berekening te worden gemaakt gebaseerd op de feitelijke omgevingscondities. De mensen van Recupair gebruiken graag hun ervaring bij het maken van deze berekeningen voor u.

Alle dry coolers kunnen worden uitgevoerd geschikt voor toepassing in explosiegevaarlijke omgeving volgens ATEX-richtlijn 2014/34/EU voor zone 1 en 2 en kunnen worden ontworpen volgens de voorschriften van ASME Boiler and Pressure Vessel Code VIII Div. 1 en desgewenst worden gecertificeerd met de ASME U-designator (U-stamp).

Dry cooler
Koeler voor energieopwekking

Kanaalverwarmers

De kanaalverwarmer is opgebouwd uit een rechthoekig sendzimirplaatstalen omkasting voorzien van een kanaalaansluitraam. De pijpen van het primaire systeem steken door de voor- en achterplaat van het kanaalstuk. De tolerantie van de gaten ten opzichte van de pijpdiameter is dusdanig klein dat de pijp nog uit kan zetten maar de afdichting maximaal is. Recupair kan kanaalverwarmers leveren met grotere verscheidenheid aan materiaalspecificaties. Ons eigen rekenprogramma biedt ons de mogelijkheid de kanaalverwarmer te selecteren volgens diverse berekeningsmethodes, zoals het tegenstroom-, meestroom- of kruisstroomprincipe.

Kanaalverwarmer

Downloads

Download hier één van de brochures:

LU-VE

Lu-Ve, gevestigd in Uboldo in het noorden van Italië (30 km van Milaan), is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van standaard luchtkoelers, luchtgekoelde condensors, luchtgekoelde vloeistofkoelers en CO2 gaskoelers. Lu-Ve is uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 3.000 medewerkers die een omzet realiseren van € 420 miljoen, waarvan 80% wordt geëxporteerd naar 100 landen. Lu-Ve beschikt over 570.200 m² totale oppervlakte, 210.000 m² overdekte ruimte en 3.200 m² R & D-laboratoria.

Lu-Ve is Eurovent “certify all” gecertificeerd voor luchtkoelers, condensors en luchtgekoelde vloeistofkoelers. Eurovent is een Europese certificerende instantie.

De oorsprong van Lu-Ve ligt bij het vroegere Contardo, historisch gezien altijd één van de marktleiders in de koeltechniek op het gebied van standaard luchtkoelers en luchtgekoelde condensors.

LU-VE
Luchtkoelers
Luchtkoelers commercieel
Luchtkoelers industrieel
Condensors
Dry and Spray vloeistofkoelers
Droge vloeistofkoelers

Luchtkoelers

Alle luchtkoelers voor koel- en vriesruimten die Lu-Ve produceert, zijn door Eurovent gecertificeerd, zowel voor systhetische koudemiddelen als ook voor CO2 en NH3. De meeste luchtkoelers zijn leverbaar met EC-motoren op de ventilatoren. Daarmee wordt veel energie bespaard.

De Lu-Ve luchtkoelers zijn er in verschillende vermogens voor een breed scala aan toepassingen.

Luchtkoeler voor koel- en vriescellen
Luchtkoeler voor koel- en vriescellen

Luchtkoelers commercieel

Alle luchtkoelers zijn EUROVENT gecertificeerd

Constructie

 • zeer efficiënte warmtewisselaar
 • gereduceerde ontvochtiging
 • gereduceerde berijping
 • grotere luchtworp
 • gereduceerd inwendig volume
 • zeer compacte units

Ventilatoren

 • 2 series F30HC en F35HC zijn uitgevoerd met de nieuwe JETSTREAMER korf. Deze door Lu-Ve ontwikkelde korf geeft een betere worp en een hogere luchthoeveelheid per ventilator.
 • F30HC en de SMA series kunnen optioneel geleverd worden met de nieuwe serie EBM EC ventilatoren
 • laag opgenomen vermogen
 • spanning 230V/1f/50Hz
 • isolatieklasse F
 • motorbeveiliging IP44
 • voorbekabeld naar aansluitdoos IP55
Luchtkoeler voor koel- en vriescellen

Omkasting

 • van gegalvaniseerd plaatstaal voorzien van een Epoxy-Polyester poedercoating welke onder normale omstandigheden voldoende beveiliging biedt tegen corrosie – RAL 9003.

Test

 • alle koelelementen zijn ontvet, schoongemaakt en getest.
 • alle commerciële series luchtkoelers zijn standaard geschikt voor een maximale werkdruk volgens de laatste documentatie.

Luchtkoelers industrieel

Alle luchtkoelers zijn EUROVENT gecertificeerd

Constructie

 • zeer efficiënte warmtewisselaar
 • gereduceerd inwendig volume

Ventilatoren

 • industriële serie luchtkoelers kunnen optioneel geleverd worden met de
 • nieuwe serie EBMEC ventilatoren
 • laag opgenomen vermogen
 • spanning 400V/3f/50Hz
 • isolatieklasse F
 • motorbeveiliging IP54
Luchtkoeler voor koel- en vriescellen

Omkasting

 • van gegalvaniseerd plaatstaal voorzien van een Epoxy-Polyester poedercoating welke onder normale omstandigheden voldoende beveiliging biedt tegen corrosie – RAL 9003

Test

 • alle koelelementen zijn ontvet, schoongemaakt en getest.
 • alle commerciële series luchtkoelers zijn standaard geschikt voor een maximale werkdruk volgens de laatste documentatie.

Condensors

Batterij constructie

De batterij is voorzien van hebben het “safe tube system” dat ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de koperen pijpen en het frame van de condensor. Deze gepatenteerde constructie garandeert een volledige bescherming van de batterij tijdens transport, montage en gedurende de periode dat de unit werkzaam is (excl. beschadigingen door corrosie).

Ventilatoren

De ventilatoren zijn van de nieuwe serie EBM of Ziehl-Abegg ventilatoren met een hoog prestatieniveau en een laag opgenomen vermogen – thermisch beveiligd. Standaard hebben deze motoren een ster/driehoek aansluiting waardoor ze eventueel in 2 toerentallen aangesloten kunnen worden. Speciaal voor deze ventilatoren heeft Lu-Ve een aantal toerenregelaars ontwikkeld waarbij alle ventilatoren met een zelfde toerental blijven werken en de druk in het systeem zoveel mogelijk op het door de klant gewenste niveau wordt gehouden.

Ventilator- paneel en korf

Speciale aandacht is besteed aan het ontwerp van het ventilatorpaneel, om het terugslaan van de lucht in de omkasting te voorkomen en om het geluidsniveau te reduceren. De ventilatorkorf voldoet aan de Europese veiligheidseisen, waardoor hij een maximale veiligheid garandeert.

Koeler voor energieopwekking

Omkasting uitvoering

Speciale aandacht is ook uitgegaan naar het ontwerp van de omkasting van de condensor. Deze is vervaardigd uit gegalvaniseerd plaatstaal gespoten in de RAL kleur 9003. Andere RAL kleuren zijn tegen meerprijs ook mogelijk. De aangebrachte verf is onder normale omstandigheden corrosiewerend.

Test

Alle koelelementen zijn ontvet, schoongemaakt en getest. Daarnaast zijn alle condensors gecertificeerd volgens het EUROVENT “certify all” certificeringprogramma. Hiermee wordt door EUROVENT bevestigd dat van alle series condensors de capaciteit, luchthoeveelheid, geluidsniveau en het opgenomen vermogen conform de door Lu-Ve afgegeven documentatie is.

Dry and Spray vloeistofkoelers

‘Dry and Spray’ hoog rendement vloeistofkoelers

Dry and spray vloeistofkoeler

DRY and SPRAY® is de derde generatie Lu-Ve vloeistofkoelers met sproeisysteem. Deze systemen kunnen grote hoeveelheden warmte overdragen bij zowel lage als hoge omgevingstemperaturen.

Product beschrijving

Lu-Ve DRY and SPRAY systemen bestaan uit 6 hoofdcomponenten:

 • vloeistofkoeler
 • leidingwerk met speciale verneveling sproeinozzles
 • vloeistofkranen
 • elektronisch controlesysteem
 • waterbehandeling apparatuur
 • hoge druk pomp

Introductie

Lu-Ve heeft inmiddels honderden installaties geleverd met vloeistofkoelers inclusief sproeisysteem, waarbij de capaciteit varieert van ca. 500 kW tot 24.000 kW. De eerst geleverde systemen werken inmiddels ca. 10 jaar. De nieuwe serie hoge capaciteit vloeistofkoelers (dry coolers) en condensors, gebaseerd op het DRY and SPRAY® systeem van Lu-Ve is het resultaat van een jarenlang intensief onderzoek uitgevoerd in het laboratorium van de Lu-Ve groep onder supervisie van de technische universiteit van Milaan. De DRY and SPRAY producten vertegenwoordigen de laatste ontwikkelingen en de meest geavanceerde technieken voor het uitwisselen van grote hoeveelheden warmte bij zowel lage als hoge omgevingstemperaturen. De doelstelling van het onderzoek was om een product te ontwikkelen met een zo laag mogelijke belasting (beïnvloeding) van het milieu, wat neerkomt op zoveel mogelijk warmte over te dragen nabij de omgevingstemperatuur gecombineerd met een laag ventilatorvermogen.

Werkingsprincipe

De DRY and SPRAY vloeistofkoelers werken net als traditionele vloeistofkoelers met droge lamellen voor de periode dat de omgevingstemperatuur laag genoeg is om de vloeistoftemperatuur te kunnen koelen naar de door de klant ingestelde temperatuur. Op het moment dat de omgevingstemperatuur te hoog wordt om de vloeistof in de vloeistofkoeler tot het gewenste niveau terug te kunnen koelen, start het DRY and SPRAY systeem automatisch op. Door de warmtewisselaar te besproeien met water, verdampt dit water op de warmtewisselaar. Hierdoor gaat het vermogen van de warmtewisselaar aanzienlijk omhoog en kan de vloeistof weer naar de gewenste temperatuur worden afgekoeld. Bij dit systeem kan de natte bol temperatuur van de omgeving worden benaderd. Hierdoor is het mogelijk de vloeistof uittredetemperatuur van het systeem dieper te koelen dan de drogebol temperatuur van de omgeving. De omgevingstemperatuur waarbij het DRY and SPRAY systeem omschakelt van een droge naar natte werking kan door de installateur zelf bepaald worden. De minimum omschakeltemperatuur ligt ongeveer bij 20°C. Indien onder de 20°C de lamellen worden besproeid is het rendement – economisch gezien – te laag. Tevens dient opgemerkt te worden dat het niet nodig is een lekbak te plaatsen omdat het grootste gedeelte van het gesproeide water verdampt.

Voordelen van het DRY and SPRAY systeem

Het gebruik van een DRY and SPRAY systeem als een alternatief voor koeltorens en verdampingscondensors heeft de volgende belangrijke voordelen:

 • Het waterverbruik door het systeem is beperkt tot een kleine periode per jaar. Het waterverbruik is gemiddeld ca. 3 tot 10 maal minder als bij een traditionele koeltoren.
 • Als gevolg van het feit dat er geen lekbak nodig is zal er ook geen stilstaand warmwater zijn en wordt verontreiniging en/of gevaar voor LEGIONELLA hierdoor voorkomen.
 • Andere voordelen ten opzichte van koeltorens en verdampingscondensors zijn:
  • laag energie verbruik
  • laag geluidsniveau
  • geen pluim (verdamping) boven de unit
  • korte “pay back” tijd van de installatie
  • mogelijkheid van extra hoge “free cooling” capaciteit
 • Voordelen ten opzichte van de traditionele vloeistofkoelers (dry coolers) en condensors:
  • er is minder ruimte nodig doordat de vloeistofkoeler kleiner wordt, zelfs tot 1/3 van een traditionele vloeistofkoeler
  • een veel lagere luchthoeveelheid, zelfs tot 1/3 van een traditionele vloeistofkoeler
  • een veel lager energieverbruik van de unit, zelfs tot 1/3 van een traditionele vloeistofkoeler
  • mogelijkheid van een lager geluidsniveau
  • in de vloeistofkoeler kan de vloeistof nu gekoeld worden tot onder de omgevingstemperatuur

Veiligheid

Tijdens de ontwikkeling van het systeem is er veel aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van het systeem betreffende de veiligheid en de kwaliteit van het sproeiwater. Hierbij de volgende karakteristieken van het DRY and SPRAY systeem ten aanzien van veiligheid:

 • Het water gebruikt voor het sproeien op de warmtewisselaar is leidingwater, waardoor wij er vanuit kunnen gaan dat het geen gevaarlijke verontreinigingen of bacteriën in zich heeft welke gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
 • Er is geen recirculerend water, het op de warmtewisselaar gesproeide water verdampt op de warmtewisselaar of vloeit via de lamellen van de warmtewisselaar naar beneden, waar het zoals het regenwater wegvloeit of verdampt.
 • Het water is gezuiverd en behandeld waardoor er geen afzetting van bacteriën zullen ontstaan.
 • Er is een gezondheids- en veiligheidscertificaat ontvangen voor het systeem, toegekend door het Duitse Domatec laboratorium.
 • Er is veel aandacht besteed aan het onderzoek betreffende de benodigde waterkwaliteit ten behoeve van het sproeien (vernevelen) van water op de warmtewisselaar. In het laboratorium zijn verscheidene zeer geavanceerde tests gedaan om te kunnen constateren wat de invloed van het vernevelde water is op de kwaliteit en het prestatievermogen van de warmtewisselaar. De uitkomst van het onderzoek kunt u terugvinden in de documentatie van het DRY and SPRAY systeem.

Droge vloeistofkoelers

Batterij constructie

De batterij heeft het “safe tube system” dat ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de koperen pijpen en het frame van de condensor. Deze gepatenteerde constructie garandeert een volledige bescherming van de batterij tijdens transport, montage en gedurende de periode dat de unit werkzaam is (excl. beschadigingen door corrosie).

Ventilatoren

De ventilatoren zijn van de nieuwe serie EBM of Ziehl-Abegg ventilatoren met een hoog prestatieniveau en een laag opgenomen vermogen – thermisch beveiligd. Standaard hebben deze motoren een ster/driehoek aansluiting waardoor ze eventueel in 2 toerentallen aangesloten kunnen worden. Speciaal voor deze ventilatoren heeft Lu-Ve een aantal toerenregelaars ontwikkeld waarbij alle ventilatoren met een zelfde toerental blijven werken en de druk in het systeem zoveel mogelijk op het door de klant gewenste niveau wordt gehouden. Ook zijn optioneel EC ventilatoren mogelijk op de Lu-Ve dry coolers.

Ventilatorpaneel en korf

Speciale aandacht is besteed aan het ontwerp van het ventilatorpaneel. Dit om het terugslaan van de lucht in de omkasting te voorkomen en om het geluidsniveau te reduceren. De ventilatorkorf voldoet aan de Europese veiligheidseisen, waardoor hij een maximale veiligheid garandeert.

Dry Cooler

Omkasting uitvoering

Speciale aandacht is ook uitgegaan naar het ontwerp van de omkasting van de condensor. Deze is gemaakt uit gegalvaniseerd plaatstaal, standaard gespoten in de RAL kleur 9003. Andere RAL kleuren zijn tegen meerprijs ook mogelijk. De aangebrachte verf is onder normale omstandigheden corrosiewerend.

Test

Alle koelelementen zijn ontvet, schoongemaakt en getest.

Downloads

Download hier een catalogus:

TEVA

Teva, gevestigd in Polinyà (25 km van Barcelona) is een Spaanse fabrikant van koeltorens en verdampingscondensors. Daarmee kunnen grote vermogens worden gekoeld op een klein oppervlak en fantastische rendementen worden behaald. Behalve in verzinkt plaatstaal waarvan koeltorens normaalgesproken worden gemaakt, zijn de Teva koeltorens ook leverbaar in glasvezelversterkt polyester. Daarmee behoren corrosieproblemen definitief tot het verleden.

Hoewel Teva pas is opgericht in haar huidige vorm in 1994, leggen de specialisten van Teva zich al sinds 1970 toe op het verbeteren van de prestaties van koeltorens.

TEVA
Koeltorens algemeen
Open koeltorens
Gesloten koeltorens
Verdampingscondensors

Koeltorens algemeen

Koeltorens en verdampingscondensors

Recupair levert drie soorten adiabatische koelsystemen:

 • open (natte) koeltoren, evt. met (externe) warmtewisselaar
 • gesloten koeltoren
 • verdampingscondensor

Bij een open (natte) koeltoren wordt de warmte afgevoerd door het vernevelen van het koelwater in de luchtstroom. Hierbij is er direct contact tussen het koelwater en de lucht. Door dit directe contact is de open koeltoren de meest efficiënte en economische vorm van afvoeren van warmte van koelwater.

Recupair levert open koeltorens van gegalvaniseerd staal en van glasvezel versterkt polyester, waar corrosie geen vat op heeft. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met zowel axiaal als centrifugaal ventilatoren.

Bij een gesloten koeltoren is de vulling vervangen door een warmtewisselaar met gladde buizen waar het te koelen medium doorheen wordt gepompt. In een separaat circuit wordt het sproeiwater dat onder in de toren is opgevangen weer omhoog gepompt en verdeeld over de warmtewisselaar. Omdat de koeltoren een gesloten circuit heeft voor het te koelen medium, komt dit niet in contact met de lucht, zodat van vervuiling geen sprake is. Ten opzichte van de combinatie koeltoren met (externe) warmtewisselaar, zijn de te behalen temperaturen lager. Recupair levert gesloten koeltorens in gegalvaniseerd staal of in glasvezel versterkt polyester.

Koeltoren

Verdampingscondensor

Een energie-efficiënte koelinstallatie met verdampend koudemiddel, in het bijzonder van enige omvang, is moeilijk te realiseren zonder verdampingscondensor. Door het principe van de verdampingskoeling bereikt de installatie een lagere condensatietemperatuur dan met welk ander type condensors dan ook. De constructie van een verdampingscondensor is vergelijkbaar met die van een gesloten koeltoren.

Open koeltorens

Bij een open (natte) koeltoren wordt de warmte afgevoerd door het vernevelen van het koelwater in een luchtstroom. Hierbij is er direct contact tussen het koelwater en de lucht. Dit directe contact maakt dat de open koeltoren de meest economische en efficiënte vorm is voor het afvoeren van de warmte van koelwater.

Recupair levert open koeltorens van gegalvaniseerd staal en van glasvezel versterkt polyester, waar corrosie geen vat op heeft. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met zowel axiaal als centrifugaal ventilatoren.

Teva open (natte) koeltorens

De koeltorens uit de serie TVAE zijn modulair opgebouwd, waarbij de modules zelfstandig werken en een gemeenschappelijk waterbassin hebben. Door dit ontwerp is de bedrijfszekerheid gegarandeerd, wat vooral voor industriële toepassingen belangrijk is. Door de toepassing van corrosiebestendige materialen (glasvezelversterkt kunststof) zijn daarnaast zeer lage onderhoudskosten gegarandeerd. De stalen inwendige constructie is geheel verwerkt in de polyester omkasting.

Tot voor kort waren koeltorens van kunststof alleen beschikbaar voor kleinere vermogens. Grotere vermogens werden bereikt door het koppelen van meerdere koeltorens, meestal met een metalen draagconstructie. De serie TVAP wordt al bijna 40 jaar geproduceerd en heeft geen metalen constructie. Het natte gedeelte van de TVAP serie, bestaande uit het waterbassin, het warmte-overdrachtsgedeelte en het waterdistributie gedeelte, is gebouwd uit één stuk zonder verbindingen. Door dit ontwerp is de bedrijfszekerheid gegarandeerd, wat vooral voor industriële toepassingen belangrijk is. Door de toepassing van corrosiebestendige materialen zijn daarnaast zeer lage onderhoudskosten gegarandeerd.

De TPA-serie open koeltorens, gemaakt van glasvezel versterkte kunststof, heeft als belangrijkste kenmerk de modulaire opbouw, zodat koeltorens met grote vermogens eenvoudig kunnen worden samengesteld.

Doorgaans is een groot koelvermogen te realiseren op één van de volgende manieren: het toepassen van prefab koeltorens, waarbij zich beperkingen voordien m.b.t. het transport. Het alternatief is het bouwen van een koeltoren op locatie, meestal uit beton. Dit soort torens heeft echter als nadeel de hoge montagekosten en dat uitbreidingen of aanpassingen later lastig zijn uit te voeren.

De koeltorens uit de serie TPA bestaan uit geprefabriceerde modules die gemakkelijk worden samengebouwd op locatie. De koeltorens kunnen naar behoefte worden uitgebreid met extra modules, waardoor het koelvermogen bijna onbeperkt uitbreidbaar is. De assemblagetijd op locatie is zeer beperkt en daarmee ook de kosten. Ook kan de koeltoren worden verplaatst als dat nodig zou zijn in de toekomst. De TPA-serie koeltorens wordt veel toegepast bij energieopwekking en industriële proceskoeling. Ze kunnen worden geleverd met bassin, maar meestal wordt dit (door derden) op locatie in beton uitgevoerd. De TPA-serie heeft axiaal ventilatoren die worden aangedreven via een tandwielkast, waardoor de motor buiten de natte luchtstroom wordt gehouden.

De open koeltorens uit de serie TGA hebben een metalen constructie, wat ze maximale flexibiliteit geeft om de koeltoren aan te passen aan de behoefte van het project. Deze koeltorens kunnen worden gemaakt uit thermisch verzinkt of roestvast staal en kunnen met hun maatvoering worden aangepast aan de beschikbare ruimte. De TGA koeltorens zijn voorzien van axiaal ventilatoren.

Vroeger werden koeltorens van kunststof hoofdzakelijk gebruikt voor industriële toepassingen. Corrosiebestendigheid was de hoofdzaak, het geluidsniveau kwam op de tweede plaats. De TVC-serie is ontworpen met als belangrijkste doel om te komen tot een minimum geluidsniveau en een kleine bouwgrootte. Dit is bereikt door de toepassing van centrifugaal ventilatoren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor een stedelijke omgeving.

Open koeltoren
Open koeltoren

Gesloten koeltorens

Bij een gesloten koeltoren is de vulling vervangen door een warmtewisselaar met gladde buizen waar het te koelen medium doorheen wordt gepompt. In een tweede circuit wordt het sproeiwater dat onder in de toren is opgevangen weer omhoog gepompt en verdeeld over de warmtewisselaar.

Omdat de koeltoren een gesloten circuit heeft voor het te koelen medium, komt dit niet in contact met de lucht, zodat van vervuiling geen sprake is. Ten opzichte van de combinatie koeltoren met (externe) warmtewisselaar, zijn de te behalen temperaturen lager. Recupair levert gesloten koeltorens in gegalvaniseerd staal of in glasvezel versterkt polyester.

Verdampingscondensors

Een energie-efficiënte koelinstallatie met verdampend koudemiddel, in het bijzonder van enige omvang, is moeilijk te realiseren zonder verdampingscondensor.

Door het principe van de verdampingskoeling bereikt de installatie een lagere condensatietemperatuur dan met welk ander type condensors dan ook. De constructie van een verdampingscondensor is vergelijkbaar met die van een gesloten koeltoren.

Menu