Continu werkende koel- en klimaatinstallaties kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Als achterstallig onderhoud als oorzaak wordt uitgesloten, kan het plaatsen van een omkasting of geluidsisolerende schermen effect sorteren. Beter is het echter om al tijdens het ontwerp van de installatie rekening te houden met het geluidsdrukniveau.
Tekst: Wouter Oude Groothuis
In principe produceren alle ‘draaiende’ delen van een koel- of klimaatinstallatie geluid, maar de voornaamste geluidsmakers zijn de ventilatoren met hun draaiende waaiers en de compressoren. Bij die laatstgenoemde categorie is er vaak sprake van tonaal geluid – een specifieke toon – dat als hinderlijk kan worden ervaren.
.
.
Verschil tussen ventilatoren en compressoren
Maarten Bruinsma, managing director bij Recupair Nederland, geeft met betrekking tot geluid het belangrijkste verschil tussen ventilatoren en compressoren aan. “Compressoren kunnen worden ‘ingepakt’ om de geluidsuitstraling te beperken, iets dat bij ventilatoren praktisch gezien niet mogelijk is omdat ze nu eenmaal gebruikmaken van omgevingslucht om te voorzien in een koelend effect.”
Aan de hoeveelheid geluid die een koel- of klimaatinstallatie mag voortbrengen, zijn grenzen gesteld. In tabel 1 zijn grenswaarden weergegeven voor een installatie van een onderneming of instelling die valt onder de Wet milieubeheer. Bij de vermelding van een geluidsniveau moet steeds worden aangegeven of het gaat om geluidsdruk of om geluidsvermogen. Gaat het om geluidsdruk, dan dient daarbij ook een locatie te worden vermeld.
Lar,LT op de gevel van gevoelige gebouwen | Periode (tijdstippen in uren) | ||
07.00 – 19.00 | 19.00 – 23.00 | 23.00 – 07.00 | |
Norm in dB(A) | 50 | 45 | 40 |
Factoren die een rol spelen
Bij het terugdringen van geluidsoverlast is een aantal factoren van belang:
• Bronvermogen
Het bronvermogen van een geluidsbron is een vaste waarde die doorgaans wordt bepaald bij maximale belasting. Het bronvermogen veroorzaakt een geluidsdrukniveau dat afhankelijk is van de afstand en de opstelling. In de praktijk kan deze waarde lager liggen omdat het apparaat niet maximaal wordt belast, of hoger uitvallen wanneer het apparaat is opgesteld in een nis of bij geluidsreflecterende muren.
• Geluidsabsorptie
Geluidsabsorptie is het omzetten van geluidsenergie in warmte. Afhankelijk van het soort materiaal zal deze warmte deels worden teruggegeven in de vorm van weerkaatst geluid. De geluidsabsorptiewaarde van een materiaal varieert tussen 0 (geen absorptie, al het geluid wordt gereflecteerd) en 1 (volledige absorptie). Volgens Peter Lugtenburg,
account engineer bij Merford, wordt hier doorgaans minerale wol of polyesterwol voor gebruikt; de gemiddelde absorptiewaarde ligt daarmee tussen de 0,7 en 1,0. Omdat het absorptievermogen door de aanwezigheid van vocht beduidend lager ligt, wordt het materiaal vaak afgedekt met geperforeerde beplating of met speciale absorptiematerialen die geschikt zijn voor toepassing in de buitenlucht, zoals opencellig polyethyleen of glasgranulaat.
• Achterstallig onderhoud
Bij optredende geluidsoverlast is het altijd zaak eerst na te gaan in hoeverre achterstallig onderhoud een rol van betekenis kan spelen. Relatief kleine ingrepen kunnen al aanmerkelijke verbeteringen opleveren, zeker bij kleine(re) installaties:
– Reparatie van het mankement dat het lawaai veroorzaakt.
– Het tegengaan van het meeresoneren van omkastingen en ventilatieroosters.
– Zorgen dat de installatie is geplaatst op trillingsdempers en vrijstaat van omliggende (bouw-)constructies.
– Koelleidingen uitsluitend met trillingdempende beugels bevestigen aan (bouw)constructies.
– (Laten) vaststellen of het noodzakelijk is thermisch geïnduceerde lengteverandering van leidingen te compenseren.
Andere maatregelen
Sorteren bovenstaande acties geen of onvoldoende effect, dan kunnen de volgende maatregelen worden overwogen:
• Geluidsisolerende schermen
Geluidsschermen zijn wanden die voor een geluidsbron worden geplaatst, zodat de geluidshinder die de omgeving ondervindt vermindert. Ze worden aan de bronzijde voorzien van absorberend materiaal om te voorkomen dat het geluidsdrukniveau toeneemt. Ze kunnen doorgaans een geluidsisolatie (Rw) realiseren van circa -10 dB en hebben een geluidsabsorptiewaarde (α) tot 1.
Voordelen van een scherm zijn de goede bereikbaarheid voor onderhoud en het feit dat de geluidsbron niet langer zichtbaar is. Een nadeel is de toename van het gewicht van de dakconstructie.
Het effect van het plaatsen van geluiddempende roosterwanden is vergelijkbaar met dat van geluidsisolerende schermen. Doordat ze dichter bij de bron kunnen worden geplaatst, is de kans op recirculatie van lucht kleiner.
• Trillingsdempers
Trillingsdempers in de leidingen zelf kunnen ook soelaas bieden om geluid te verminderen. Vooral in de zuig/persleiding nabij de compressor wordt dit vaak toegepast.
Verlagen van het toerental
Bruinsma: “Het verlagen van het toerental van een ventilator sorteert doorgaans al een aanzienlijk effect. Bij gevoelige situaties kiezen wij altijd voor ventilatoren met een grote diameter en een laag toerental. De installatie wordt daarmee groter, maar niet per definitie ook meteen duurder. In de praktijk stuiten we echter vaak op het probleem dat de beschikbare ruimte te beperkt is voor het plaatsen van een grote(re) installatie.” Ook is het niet onverstandig om indien mogelijk al op voorhand ruimte reserveren voor eventuele geluidreducerende maatregelen. Uiteraard speelt het beschikbare budget bij dit alles een wezenlijke rol. Een investering nu kan op den duur echter veel geld besparen.
Het originele artikel vind je op koudeenluchtbehandeling.nl: Hoe voorkom je geluidshinder van koel- en klimaatinstallaties?