Menu X

Waar data worden verwerkt, zijn servers nodig. En waar servers zijn, is koeling nodig. Maar hoe gaat dat in zijn werk, en belangrijker nog, voor welke soort systemen dien je te kiezen? Vandaag de dag is het aanbod van serverruimtes en de bijbehorende koeling legio. In dit artikel bespreken we een aantal aspecten die te maken hebben met het begrip serverruimte koeling. We focussen ons op kleine tot middelgrote serverruimtes en behandelen een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden bij een keuze voor een koelmethode.

data center / serverruimte koeling

Waarom serverruimte koeling?

In principe kan een serverruimte in ieder soort gebouw worden aangetroffen, waarin IT-apparatuur staat opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoorpanden of overheidsgebouwen waarin een grote hoeveelheid data wordt verwerkt en waar de servers in het desbetreffende pand staan opgesteld. Maar ook ziekenhuizen en drukkerijen zijn toepassingen waar een serverruimte vaak te vinden is. Ondanks dat er steeds meer in de ‘cloud’ wordt gewerkt, zien we nog steeds veel lokale serverruimtes voorbijkomen.

Elke serverruimte heeft koeling nodig. Zonder koeling raken de servers al snel oververhit met uitval en eventueel gegevensverlies tot gevolg. Koeling van de serverruimte zorgt ervoor dat de servers op de gewenste temperatuur blijven en zodoende volledige bedrijfszekerheid bieden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gevraagde ruimtecondities kan dit een aantal vraagstukken opleveren. Er zijn verschillende systemen en oplossingen die op een efficiënte en doelgerichte manier deze vraagstukken kunnen behandelen.

Waar dien je rekening mee te houden?

Er zijn veel verschillende manieren voor het effectief koelen van serverruimtes en de bijbehoren IT-apparatuur. Er is een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld de gewenste koelcapaciteit, deze moet gelijk zijn aan het opgestelde elektrische vermogen van de servers en randapparatuur (warmtelast), de bedrijfszekerheid, is er een back-up unit gewenst die bij een eventuele storing de koeling van de ruimte overneemt ( N+1 redundantie), de gewenste ruimte-condities, de ruimtetemperatuur en luchtvochtigheid moeten zich binnen het toegestane werkingsgebied van de servers bevinden, de luchtcirculatie, is de inrichting van de serverruimte zo dat de koude lucht overal kan komen, al of niet via een verhoogde vloer (voorkomen van “hot spots”) en tenslotte de kosten efficiëntie, is het systeem zo ingericht dat er het maximale uit de koelsystemen wordt gehaald op het gebied van efficiëntie en ROI.

  • Koelcapaciteit
  • Bedrijfszekerheid
  • Ruimte-condities
  • Luchtcirculatie
  • Kosten efficiëntie

De eenvoudigste – maar toch serieuze – optie voor het koelen van een serverruimte is een in-row unit voor plaatsing tussen de serverracks. Voor dit type unit zijn geen speciale voorzieningen als een verhoogde vloer of luchtkanalen nodig. Wel dient een separaat systeem voor (een beetje) verse lucht aanwezig te zijn.

R serie close control air conditioner
R-serie close control air conditioner

Een paar jaar geleden dacht men nog dat vrije koeling alleen zin had voor grote datacenters. De terugverdientijd voor een systeem met vrije koeling was ongeveer twee tot drie jaar. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Er bestaat nu ook een breed assortiment concepten met vrije koeling voor kleine en middelgrote IT-systemen.

Datacenter
Luchtstroming bij een down-flow unit

Of er nu gekozen wordt voor een split unit oplossing of een compleet op maat gemaakte oplossing, elk systeem en oplossing heeft zijn eigen voordelen en nadelen en geeft op een andere manier invulling aan de aandachtspunten. Daarom is het belangrijk om goed de wensen en eisen in kaart te brengen en in overleg te gaan met een expert om zo tot de beste oplossing te komen.

Wees voorbereid op de toekomst

De keuze voor het concept voor serverruimte koeling is er één die zorgvuldig dient te worden genomen. Een goede keuze vertaald zichzelf in bedrijfszekerheid en kosten efficiëntie. Uw data en servers verdienen tenslotte de beste omgeving. Geïnteresseerd in serverruimte koeling? Recupair biedt het meest uitgebreide assortiment. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.